Welk keukenblad moet ik kiezen?
Een nieuw keukenblad koop je niet iedere dag. Welke materialen zijn er inmiddels? Wat zijn daarmee de voor- en nadelen? En dan is er ook nog is keuze uit honderden verschillende kleuren. Dekker Zevenhuizen helpt je graag bij deze oriëntatie.
Keukenbladen wijzer
Meer inspiratie opdoen voor je nieuwe keukenblad? Neem dan is een kijkje in onze brochure. Hier vind je alle informatie over onze keukenblad materialen, een stappenplan voor het kiezen van een keukenblad en de materiaaleigenschappen index.
Materiaaleigenschappen
De index is een overzicht waar je de meest voorkomende keukenblad materialen en eigenschappen zoals levensduur kan vinden. De volgorde geeft een prijsindicatie aan, beginnend bij het meest voordelige materiaal: TopLaminate. Maak een selectie op basis van de index en scroll dan naar beneden om meer te lezen over deze verschillende materialen.
Eigenschappen maatwerkbladen
Met veel verschillende materialen met andere eigenschappen, is het belangrijk om te weten wat elk materiaal biedt en waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuw keukenblad. Niet alleen de levensduur maar ook de uitstraling is belangrijk. Daarom geven wij hieronder een overzicht voor een goede oriëntatie.
Duurzaam keukenblad
Voor Dekker Zevenhuizen is maatschappelijk verantwoord ondernemen een vanzelfsprekendheid. Dat zie je terug in het productieproces en de ontwikkeling van nieuwe duurzame producten. Zo bracht Dekker in 2012 het gepatenteerde Greengridz op de markt, het duurzame alternatief voor multiplex en nu ook twee duurzame high-tech materialen met vergelijkbare eigenschappen als composietsteen: Cosmolite en Obsidiana.
Cosmolite® en Obsidiana
Deze nieuwe keukenbladen zijn ietswat anders dan conventionele keukenbladen, want ze zijn namelijk gemaakt van gerecyclede mineralen en glas! En wees gerust, want qua uiterlijk en materiaaleigenschappen zijn deze materialen vergelijkbaar met composietstenen keukenbladen. Het mooie is dat deze keukenbladen ook weer 100% kunnen worden hergebruikt voor nieuwe keukenbladen!
Greengridz
Verschillende van onze producten dragen het FSC-keurmerk, zoals onze massief houten keukenbladen en de basismaterialen met Greengridz en multiplex. Je hebt dan ook de zekerheid dat dit hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. De Greengridz® bladen hebben daarnaast nog het voordeel dat het 60% minder CO2 uitstoot tijdens het productieproces. Vanwege de rasterstructuur is er minder materiaal nodig. Bovendien is het basismateriaal waarvan het is gemaakt Carb2 gecertificeerd en voldoet daarom aan de allerstrengste normen voor samengestelde houtproducten, zoals die zijn vastgelegd door de California Air Resources Board (CARB). Dat betekent dat de emissie van formaldehyde minder dan 0,08 ppm is! Daarmee is Greengridz één van de eerste plaatmaterialen die aan de hoge eisen voldoet.
Kies voor duurzaam met Greengridz
Wil je meer weten over de duurzame keukenbladen? Lees in de brochure wat een duurzaam Greengridz keukenblad nu precies is.
Geen schadelijk uitstoot
Fenix NTM, TopCore, Corian en Evora Quartz dragen het Greenguard-label. Greenguard is een label van UL Environment. Het certificaat bewijst dat de producten voldoen aan de strenge richtlijnen op het gebied van vervuilende stoffen in het binnenmilieu. Zo dragen ze bij aan het creëren van een gezond woonklimaat. Het Greenguard Gold-label verzekert ons ervan dat de producten ook geschikt zijn voor de omgevingen als scholen en ziekenhuizen. De richtlijnen voor het gebruik van chemicaliën zijn dan strenger, en er is minder uitstoot toegestaan.
Laminaat en kunststof keukenbladen
Een keukenblad van laminaat (wordt ook wel een HPL keukenblad genoemd) zijn in verschillende samenstellingen verkrijgbaar. De keukenbladen zijn gemaakt van Greengridz, spaanplaat of multiplex en hebben een afwerklaag van laminaat. Het voordeel van een aanrechtblad met laminaat is de prijs. Bovendien zijn deze bladen minder kwetsbaar dan een blad van graniet of hout.
TopLaminate
TopLaminate® is een van de meest functionele materialen voor een keukenblad. Het is namelijk praktisch in het onderhoud, en bijna ieder ontwerp is mogelijk, dankzij de grote afmetingen van de plaat. En de bladen zijn verkrijgbaar in veel kleuren, dat je altijd een werkblad vindt dat bij jouw interieur, smaak én budget past. Niet voor niets is TopLaminate al jaren het meest verkochte keukenblad.
De drager van Greengridz, een innovatief watervast materiaal op houtbasis met een zeer duurzaam karakter, is FSC-gecertificeerd. Dit betekent dat het voldoet aan strikte normen voor duurzaam bosbeheer. Bovendien is het basismateriaal ook Carb2 gecertificeerd en CO2-neutraal, waardoor het bijdraagt aan een milieuvriendelijke productie.
DecorTop
Een DecorTop® keukenblad oogt robuust en heeft een natuurlijke uitstraling. DecorTop heeft door het extra dikke laminaat een voelbare diepe, grove structuur en is verkrijgbaar in verschillende exclusieve kleuren. Dankzij zijn natuurgetrouwe kleur en structuur geeft een DecorTop zelfs het gevoel van echt hout of steen. DecorTop is niet veel duurder dan TopLaminaat.
Net als TopLaminate kan ook DecorTop worden gekozen met Greengridz. Hierdoor krijgt DecorTop niet alleen een natuurlijke uitstraling, maar draag je ook bij aan duurzaam bosbeheer, omdat Greengridz FSC-gecertificeerd is. Bovendien is het basismateriaal ook Carb2 gecertificeerd en CO2-neutraal, waardoor het bijdraagt aan een milieuvriendelijke productie.
TopCore
Een TopCore® keukenblad is watervast, hygiënisch en makkelijk te reinigen. De kern van TopCore is een 1cm dik compact-laminaat dat vervaardigd is van houtvezels en samen met hars onder druk wordt samengeperst. Het is daardoor goed bestand tegen stoten en chippen. Maar de echte kracht van TopCore zit in de decoratieve toplaag. De structuren zien er niet alleen uit als hout, textiel of steen - ze voelen ook echt zo aan! Door de V-groove techniek loopt de print ook door in de rand. Dit geeft het blad een massieve uitstraling en biedt tal van mogelijkheden voor een origineel en trendy ontwerp.
FENIX NTM
Dit blad heeft een luxe uitstraling en sluit door de bijzondere eigenschappen perfect aan bij de design keuken. FENIX NTM® is een keukenblad met speciale nanotechniek dat tal van voordelen biedt. Want door deze techniek heeft het keukenblad een extreem mat uiterlijk maar voelt toch zijdezacht aan, en blijft er bovendien geen vingerafdrukken achter op het bladoppervlak. De drager is het duurzame Greengridz of een 1 cm dik compact-laminaat dat vervaardigd is van houtvezels en samen met hars onder druk wordt samengeperst.
Corian
Dekker Zevenhuizen werkt met het bekende merk Corian® als het gaat om Solid Surface keukenbladen. Het materiaal is nagenoeg ondoordringbaar en kleine krassen of inkervingen kun je eenvoudig herstellen. In tegenstelling tot laminaat is dit kunststof keukenblad massief en homogeen waardoor elk blad volledig op maat gemaakt kan worden en in iedere gewenste vorm kan worden gebogen. Ideaal voor designkeukens met ronde vormen, dus!
Keukenbladen van steen
Een keukenblad kan van natuursteen zoals graniet gemaakt worden. Een goed alternatief voor natuursteen is composietsteen, keramiek of Dekton. Bij deze keukenbladen wordt steengruis of kleipoeder geperst en pigment of een structuur toegevoegd. Hierdoor zijn er veel kleuren en afwerkingen mogelijk.
Composietsteen
Composietsteen (Evora Quartz®) bestaat overwegend uit kwarts, net als graniet. Maar anders dan graniet is het een samengesteld product van mineralen, bindhars en pigmenten. In die toevoeging ligt ook het voordeel van composietsteen. De combinatie van mineralen, hars en het fabricageproces zorgen dat het blad beter bestand is tegen zuren en is het minder poreus. Bovendien zijn er veel kleuren en structuren mogelijk, van Belgisch hardsteen tot marmerdesins.
Lees alles over Composietsteen
Graniet
Graniet (Evora Granite®) is puur natuur. Precies zoals het steen wordt gedolven, wordt het ook gebruikt voor het blad. In een granieten keukenblad kunnen steeds andere patronen worden ontdekt, en zijn tint past zich iedere keer aan de lichtval en de inrichting van de keuken aan. Ieder granieten keukenblad is uniek, maar dit natuurlijke materiaal het vraagt wel iets meer onderhoud voor gebruik in de keuken.
Keramiek
Keramiek (Evora Ceramics®) biedt veel keuze in kleur en biedt rustige natuurlijke tinten maar ook uitgesproken marmer prints. Bladen van keramiek worden onder zeer hoge druk en temperatuur bedrukt en geperst. Dankzij dit productieproces is het materiaal uiterst krasvast en hittebestendig. Maar is het minder chipvast: let dus op stoten bij de rand.
Dekton
Dekton is ideaal als werkblad want het is net als keramiek hittebestendig, slijtvast, vlekvrij en onderhoudsarm! Maar ook de uitstraling is exclusief, dankzij de heel eigen kleuren en afwerkingen. Het materiaal is onder extreem hoge druk geperst, waardoor dit stenen blad deze uitzonderlijke eigenschappen heeft maar in verhouding met andere bladen van steen, gevoeliger is voor stootschade.
Beton
Beton is al jaren een favoriete kleur in de keuken. De grijze tint is neutraal terwijl de uitstraling stoer, industrieel of juist landelijk kan zijn. Door zijn koele, strakke uiterlijk past deze massieve blikvanger in nagenoeg ieder designontwerp. De looks zijn dus geweldig, maar beton is niet het meest praktische materiaal in de keuken. Daarom zijn er in verschillende andere materialen mooie betonlookalikes die niet van echt te onderscheiden zijn. Deze materialen zijn er in verschillende prijsklassen, waardoor er altijd een 'betonnen' blad is dat past bij jouw budget.
Speciale keukenbladen
Materialen zoals glas, hout en rvs zien we vaak terug in de keuken dus waarom niet als keukenblad? Deze keukenbladen hebben een heel eigen karakter en eigenschappen. Over het algemeen zijn deze materialen iets duurder dan laminaat of composietsteen.
Massief Hout
Een keukenblad van massief hout geeft de keuken sfeer. Hout heeft een warme uitstraling en is verkrijgbaar in tal van soorten en tinten. Bovendien laat hout zich goed combineren met ieder ander materiaal. Het blad bestaat uit lamellen die worden verbonden en vervolgens onder hoge druk in elkaar geperst en watervast verlijmd worden. De houten keukenbladen zijn van 30 of 40 mm massief hout en afgewerkt met olie. Slijtageplekken zijn daarom makkelijk weg te werken door het blad licht te schuren en in de olie te zetten. Het blad vraagt meer onderhoud en is ook duurder dan bijvoorbeeld het kunststof blad. Maar zijn warme uitstraling weegt op tegen de zorg, en de tijdloze luxe is de investering waard.
Glas
Een glazen keukenblad staat prachtig in de moderne designkeuken. Maar glas mag dan eigentijds zijn, het is tegelijk ook tijdloos, zodat je er jarenlang plezier van kunt hebben. Temeer daar het blad niet alleen een luxe uitstraling heeft, maar ook comfortabel is in het gebruik door zijn watervastheid en hittebestendigheid.
Rvs
Een keukenblad van roestvrij staal (rvs) biedt vele mogelijkheden. De werkbladen lenen zich voor uiteenlopende applicaties, maar zijn vooral op hun plaats waar watervastheid en hygiëne worden gevraagd. Door hun tijdloze uiterlijk en eigen glans zijn zij niet alleen geschikt voor professioneel gebruik, maar passen ze goed in elke keuken.
Terrazzo
De techniek is al honderden jaren oud. Vijftiende-eeuwse Venetiaanse arbeiders vonden een nieuwe praktische toepassing voor afgekeurd restmateriaal uit de marmergroeve: ze gebruikten het om de terrassen rond hun huizen te plaveien. Nu, eeuwen later, is terrazzo populairder dan ooit. Ook in de keuken! Hoe mooi een keukenblad ook is, het materiaal moet wel praktisch zijn, en passen bij het budget. Gelukkig zijn er materialen met dezelfde uitstraling als terrazzo, maar met volledig andere eigenschappen. Er zijn lookalikes in verschillende prijsklassen, zodat iedereen deze eeuwenoude trend in huis kan halen.
Lees alles over Terrazzo Looks
Hoogte en diepte keukenblad
De juiste hoogte en diepte voor een keukenblad is essentieel voor een fijne ervaring in de keuken. Maten die namelijk niet bij jou passen verhogen de kans op lichamelijke klachten. Maar hoe hoog en diep moeten ze dan eigenlijk zijn? Graag geven we daarom deze informatie om je verder helpen in de aanschaf van je nieuwe keukenblad.
Ideale hoogte keukenblad
De hoogte van het keukenblad wordt voornamelijk beïnvloed door de lengte van de gebruiker. Niet iedereen is dezelfde lengte, en neem dat in afweging wanneer je een keukenblad aanschaft. Wie gaat de keuken voornamelijk gebruiken? De onderstaande maten geven je een globale schatting voor de ideale hoogte:
- De standardhoogte voor een keukenblad is 90 cm, waarbij we uitgaan van een gemiddelde lengte van 170 cm.
- Ben je korter dan 170 cm, dan is de aangeraden hoogte tussen de 85-90 cm.
- Als je tussen de 170-190 cm bent, dan ligt de ideale hoogte tussen 90-95 cm.
- En als je groter dan 190 cm bent, ga dan uit van een keukenblad hoogte tussen de 95-100 cm.
De ideale hoogte kan ook eenvoudig berekend worden met een vuistregel. Als je recht opstaat, armen in een hoek van 90 graden houdt van je lichaam, dan zou je keukenblad daar ongeveer 12 cm onder moeten staan. Als je vaak lang in de keuken staat, dan is 15 cm doorgaans fijner.
Ideale diepte keukenblad
De ideale diepte van een keukenblad hangt voornamelijk af van hoe lang je armen zijn, en hoeveel plek je op je keukenblad wilt hebben. De standaard maat voor de diepte van een keukenblad is 60 cm en het eigenlijk niet aangeraden om het korter te maken, anders heb je al gauw ruimte tekort op je keukenblad.
De gemiddelde armlengte van de Nederlander is ongeveer 70 cm en mocht je meer ruimte willen hebben op je keukenblad, dan is een diepte van 70 cm prima toepasselijk. Mocht je langere armen hebben en zoveel mogelijk ruimte willen hebben op je keukenblad, dan is 80 cm een perfecte maat voor jou.
Onderhoud en garantie keukenblad
Elk materiaal is anders en heeft andere eigenschappen. Je kunt ervan uitgaan dat elk materiaal geschikt is voor de keuken. En met het juiste onderhoud kun je er jaren lang van genieten. Wil je weten hoe je een keukenblad kunt schoonmaken? Bekijk dan het onderhoudsadvies.
Het keukenblad heeft 5 jaar garantie. Eventuele klachten kun je melden bij de leverancier/winkel waar je het blad hebt gekocht.